Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Näringslivet i Gällivare har klarat sig bättre än väntat under pandemin tack vare presentkort, en företagsakut och anstånd med betalningar. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gruvjättarnas presentkort räddade handeln i Gällivare under pandemin

Publicerad

Pandemin har skördat flera offer bland butiker och restauranger i centrala Gällivare. Men det hade kunnat sluta i ett värre scenario.

Framtidstron i Gällivare samt ett riktat stöd till handeln har haft stor betydelse, enligt Roger Hansson, vd vid Gällivare näringsliv.

Det är en handfull butiker samt ett par restauranger som har stängt i Gällivare centrum under den tid som coronapandemin pågått. Det ska också sägas att det har öppnat ett par restauranger under samma tid.

Det som butiksägare själva framhåller som den enskilt viktigaste stödinsatsen är det presentkort som sponsrats av gruvbolagen LKAB och Boliden, Gällivare kommun och ett antal fackföreningar.

7,4 miljoner i presentkort

Presentkorten har dels delats ut till anställda och dels sålts i butiker. Det totala värdet bara under 2020 var 7,4 miljoner kronor som har gått direkt till handeln.

– Det har skapat försäljning till handlarna som har varit väldigt utsatta. Och de har i sin tur varit kreativa och anpassat sin affärsmodell, säger Roger Hansson.

Testat nya grepp

Två som har tänkt i nya banor är Nina E Fyrsjö och Marlene Lindgren som driver en butik med kläder, heminredning och presenter. De har bland annat infört gratis hemleverans, möjlighet till bokning av egentid i butiken och försökt att bygga kundrelationer på sociala medier.

– Mycket av det som vi har börjat med kommer vi att fortsätta med. Vi har lärt oss mycket under pandemin, säger Marlene Lindgren.

I videon berättar Roger Hansson om hur de andra stöden har fungerat för näringslivet i Gällivare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet