Arkivbild. Foto: Pontus Lundahl/TT

Nedläggningen av äldreboende i Porjus stoppad

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks kommunstyrelse stoppar den planerade nedläggningen av äldreboendet Pionjären i Porjus. Nu ska en utredning om det framtida platsbehovet genomföras och resultatet av den ska redovisas i höst.

Socialnämnden har redan fattat beslutet att lägga ned Porjus enda äldreboende Pionjären med sex boendeplatser och ett parboende.

Men kommunstyrelsen tyckte annorlunda.

Gick emot partilinjen

Med röstsiffrorna 5-4 vann oppositionen striden tack vare Marina Eriksson (S) från Porjus. Hon gick emot partiets politiska linje och kommunalrådet Robert Bernhardsson hamnade därmed på den förlorande sidan.

Äldreboendet Pionjären i Porjus blir kvar, åtminstone till i höst då en utredning om det framtida platsbehovet ska vara klar.

”Rätt att pausa”

Dessutom ska arbets-och tillväxtutskottet inleda en dialog med socialnämndens arbetsutskott om framtiden för kommunens äldreboende.

– Det är rätt att pausa boendeförändringarna i väntan på utredningen om det framtida platsbehovet. Vi gör halt nu och så gör vi förhoppningsvis rätt efter hösten. Jag hoppas och tror att det inte blir någon nedläggning i Porjus,  säger gruppledaren Roland Boman (FJK).

”Känns bara dumt”

Socialdemokraten Marina Eriksson menar att det är högt i tak i partiet och att det går att ha olika åsikter i sakfrågor.

– Jag förstår att vi måste anpassa kostymen efter förutsättningarna, men det känns inte okej att driva igenom förslag som slår väldigt hårt mot en av kommunens huvudorter. Det känns bara dumt att göra det samtidigt som det genomförs en stor satsning i Malmfälten som ligger ganska nära Porjus. Jag tycker att det är lite förhastat, säger Marina Eriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.