Socialdemokraterna och vänstern i Jokkmokk kräver att förvaltningsrätten river upp beslutet att pausa nedläggningen av äldreboende i Porjus. Foto: SVT

Överklagar beslutet att pausa nedläggningen av Pionjären i Porjus

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna och vänstern har krävt att förvaltningsrätten ska riva upp beslutet att pausa nedläggningen av äldreboendet Pionjären i Porjus.

Men oppositionen tycker att det visar vilka dåliga förlorare partierna är.

Kommunstyrelsen i Jokkmokk har fattat beslutet att pausa övriga boendeförändringar inom socialnämnden, inklusive Pionjären i Porjus till hösten för att utreda de framtida behoven.

”Inget lagligt stöd”

Men det satt hårt åt.

Det blev votering och 5-4 i röster för oppositionen sedan socialdemokraten Marina Eriksson från Porjus gått emot partilinjen och röstat mot nedläggning.

Trots det har de två styrande partierna inte gett upp och kommunalrådet Robert Bernhardsson (S) och socialnämndens vice ordförande Susanne Almqvist (V) har var för sig överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

”Kommunstyrelsen har inte lagligt stöd för att besluta att pausa övriga boendeförändringar inom socialnämnden, inklusive Pionjären. Kommunstyrelsens beslut hindrar socialnämnden att vidta en anpassning av verksamhetem i enlighet med kommunfullmäktiges beslut.” skriver Robert Bernhardssonm.

Dåliga förlorare

Susanne Almqvist, som avsagt sig sitt uppdrag som vice ordförande i socialnämnden, tycker likadant.

”Jag yrkar på att förvaltningsrätten upphäver kommunstyrelsens beslut. Den har inte mandat att fatta beslut rörande socialnämndens verksamhet.” skriver hon.

Men oppositionen tycker att de styrande partierna är dåliga förlorare och att kommunstyrelsen fattat beslut om nämnders verksamhet förut.

– Det verkar som om man hänvisar till kommunallagen bara när det går majoriteten emot. Socialnämndens ekonomiska problem kommer inte från äldreomsorgen, utan från individ-och familjeomsorgen. Där är vi nästan dyrast i Sverige, säger gruppledaren Roland Boman (FJK).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer