Jokkmokks socialnämnd ska besluta om äldreboendet Pionjärens framtid ska avgöras av fullmäktige eller inte, enligt ordföranden Kerstin Hellgren Tobiasson (S). Om det blir så kan verksamheten vara räddad. Foto: SVT

Äldreboendet Pionjären kan räddas av Jokkmokks fullmäktige

Uppdaterad
Publicerad

Jokkmokks socialnämnd ska på tisdag besluta om äldreboendet Pionjären i Porjus är en fråga för fullmäktige.

Om det blir så kan det nedläggningshotade äldreboendet vara räddat i samband med sammanträdet i juni.

Socialnämnden har tidigare beslutat att planera för en nedläggning av Porjus enda äldreboende, men kommunstyrelsen tog ett annat beslut sedan socialdemokraten Marina Eriksson gått emot partilinjen och röstat med oppositionen.

Slutbeslut i fullmäktige

Sedan dess har socialdemokraterna och vänsterpartiet överklagat beslutet till förvaltningsrätten och krävt att det ska rivas upp för att kommunstyrelsen inte har rätt att fatta ett sådantg beslut.

Och den politiska striden om Pionjärens framtid fortsätter.

På tisdag ska socialnämnden ha möte och då kommer frågan upp igen.

– Det är en av våra ledamöter som anser att äldreboendets framtid borde behandlas på fullmäktige, som vi gjorde med skolan tidigare. Förslaget är att det beslut vi har tagit ska gå till slutbeslut i fullmäktrige. Men först på tisdag vet vi svaret på det, säger socialnämndens ordförande Kerstin Hellgren Tobiasson (S).

Majoritet för att rädda Pionjären

Och om Pionjärens framtid ska avgöras av fullmäktige så finns det en majoritet för att rädda det nedläggningshotade äldreboendet, med röstsiffrorna 14-11.

Socialdemokraterna och vänstern har tillsammans 12 röster, men Marina Eriksson måste räknas bort eftersom hon redan röstat med oppositionen, som har elva röster plus hennes röst.

Dessutom har opolitiska Denise Magnusson och Tord Eklund (SD) deklarerat att de står på oppositionens sida i frågan om Pionjären.

– Så är det, som det ser ut nu, och jag tycker att det är bra. För om vi stänger Pionjären i Porjus så tvingas vi genomföra den stora renoveringen av Kaitumgården för upp till 150 miljoner kronor, säger gruppledare Roland Boman (FJK).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer