Upphandlingen av flyg till Gällivare och Arvidsjaur, efter Nextjets konkurs, dröjer. Foto: TT

Nextjetkonkurs: Svårt få till Gällivareflyg före hösten

Publicerad

Hoppet om att kunna skynda på upphandlingen av flyg till Gällivare och Arvidsjaur, efter Nextjets konkurs, är nästan ute. Trafikverket ordnar nu marktransfer till och från andra flygplatser under tiden.

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) sade direkt efter konkursen att regeringen skulle undersöka alla möjligheter till eventuella undantag från EU-regler om upphandling, för att få igång trafiken till Gällivare och Arvidsjaur från Arlanda, före hösten.

Men trots en begäran till EU-kommissionen, och ett möte med den ansvariga EU-kommissionären Violeta Bulc, har Eneroth ännu inte fått något svar som förändrar läget eller öppnar för undantag.

Nextjet

– Vi för diskussioner. Jag har fått ett brev tillbaka och vi har haft personer från regeringskansliet på plats för att kunna föra en dialog om att snabbare få upp plan i luften, säger Tomas Eneroth.

En vecka vore vinst

Han tillägger att om det så bara skulle handla om en vecka tidigare än vad Trafikverket vågat lova så vore det en vinst.

Eneroth är starkt kritisk till de nuvarande reglerna som gör att en upphandling måste få ta flera månader.

– Man har ett regelverk som sätter marknaden före samhällets behov av transporter, det är inte acceptabelt, vare sig i Sverige eller Europa. Flygbolagens rätt att konkurrera kan inte gå före orters behov av kommunikation.

Trafikverket tror tillsvidare på trafikstart den 15 september. Mycket tidigare än så går inte, enligt uppgift till TT. Tiden för att komma in med anbud löper till den 1 augusti och därefter finns ett fönster öppet för den som vill överklaga i tre veckor. Om ingen överklagar behöver det nya bolaget några veckor på sig att få allt i ordning för trafiken.

Klart med marktransfer

Trafikverket har dock fått klart med marktransfer, i samarbete med Regionala kollektivtrafikmyndigheten i Norrbotten, till och från Gällivare och Arvidsjaur från andra flygplatser. För Arvidsjaur börjar marktransfern på fredagen och för Gällivare på måndag 18 juni.

–Den tillfälliga anslutningstrafiken lindrar effekterna av uppehållen i flygtrafiken, det är viktigt för resenärerna”– säger Anna Fällbom, chef Trafikavtal och transportnät på Trafikverket, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nextjet

Mer i ämnet