Foto: Stefan Karlsson/ SVT Sápmi

Nio års fängelse för tortyrliknande misshandel och grov våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

Två män i 25- respektive 30-årsåldern döms av Gällivare tingsrätt till nio år fängelse vardera för synnerligen grov misshandel och grov våldtäkt.

Männen döms för att i december förra året i Gällivare utfört en tortyrliknande misshandel och våldtäkt av den målsägande.

Tingsrätten slår fast att de två männen under våldtäkten använt ett vasst föremål som de fört in i ändtarmen på offret. Detta har orsakat livshotande skador genom akut blodförgiftning och sårskador i ändtarm och urinblåsa.

Kofot som vapen

När det gäller misshandeln, som rätten bedömer som synnerligen grov, är det bevisat att den skett med en kofot under lång tid och varit allvarlig. Den misshandlade mannen har inte kunnat redogöra för allt som har hänt och har haft svårt att i vissa delar berätta i vilken ordning saker har inträffat.

Sammantaget anser rätten dock att mannens berättelse är trovärdig.

Fotograferade misshandeln

De båda åtalade döms till vardera nio års fängelse. Här resonerar tingsrätten som så att även om det står klart att 25-åringen varit mest aktiv i misshandeln och våldtäkten kan 30-åringen inte komma undan ansvar.

Tingsrätten menar att 30-åringen varit med under hela händelsen och genom sitt handlande deltagit i gärningen. Han har också genom att fotografera händelsen styrkt 25-åringen och på så sätt främjat gärningen.

Därför ska han ansvara för gärningarna tillsammans med 25-åringen i dess helhet och för att har utfört dessa tillsammans och i samförstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.