Åtal i människorov Foto: SVT

Två män i Gällivare åtalas för grov misshandel och våldtäkt

Uppdaterad
Publicerad

På måndag inleds förhandlingarna mot de män som står åtalade misstänkta för att ha synnerligen grovt misshandlat och grovt våldtagit en annan man i en bostad i Gällivare den 7 december förra året. Offret som fått men för livet ska ha blivit fasthållen och fotograferad under händelseförloppet.

Gärningsmännen, 24 och 31 år gamla, ska upprepade gånger ha ha slagit och sparkat offret både med knytnävsslag och med tillhyggen. 31-åringen ska även ha hoppat på offret och stuckit offret med kniv på flera delar av kroppen, samt skurit av två tår och en bit av örat.

Grovt våldtäkt med men för livet

De två männen ska även ha utsatt mannen för en grov våldtäkt då de använt ett vasst föremål som de fört in i ändtarmen på offret. Detta ska ha orsakat livshotande skador genom både akut blodförgiftning och sårskada både i ändtarmen och urinblåsan.

Grova brott på grund av hänsynslöshet och råhet

Därefter ska de båda männen ha börjat plasta in offret i sopsäckar.

Misshandeln räknas som grov då de varit två mot en samt att offret fått bestående skador och synnerligt lidande då gärningsmännen agerat med hänsyslöshet.

Även våldtäkten bedöms som grov då tillvägagångssättet varit hänsynslöst och rått samt att det medfört ett livshotande tillstånd. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.