Nio av tio vardagsbrott klaras aldrig upp

Publicerad

Endast ett av tio så kallade vardagsbrott klaras upp. Lägst andel av brott som klaras upp är bostadsinbrotten.

Det visar en kartläggning som försäkringsbolaget If gjort över Brås statistik. Totalt sjönk uppklarningen av vardagsbrott från 14 procent 2012 till 13 procent 2013.

– Även om det handlar om marginella skillnader så går utvecklingen inte bara långsamt utan i fel riktning. Det är oroväckande med tanke på att polisen nationellt har sagt att de ska prioritera vardagsbrotten, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Och det är bostadsinbrotten som sticker ut mest. Under 2013 anmäldes 40 649 bostadsinbrott, inklusive inbrott i källare, vind och fritidshus och endast tre procent blev personuppklarade, vilket är färre än året innan.

– För den som blivit berövad tryggheten i sitt eget hem är det viktigt att gärningsmannen tas fast och får ta konsekvenserna av sina handlingar. Vi får hoppas att den nya polisorganisationen arbetar mer effektivt mot den här typen av brott, säger Göran Kellner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer