I videon ovan berättar Maarit Enbuske vad det kan bero på att elevernas betyg sjunkit något. Foto: SVT/Linda Jones

Niornas betyg sjönk under coronavåren: ”Många har varit frånvarande”

Uppdaterad
Publicerad

Årskurs nio i Luleå gick ut med lite sämre betyg den här vårterminen jämfört med ifjol.

– Vi behöver analysera detta men det kan ha att göra med att många varit frånvarande, säger Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun.

Den 19 mars bommade skolorna igen för gymnasieeleverna och istället fick de studera hemifrån. De som gick i grundskolan fortsatte dock som vanligt.

Meritvärdet sjönk med två poäng

När rektorerna nu utvärderar hur det har gått ser man att Luleås elever i årskurs nio gick ut med något sämre betyg i fjol jämfört med förra vårterminen. I videon ovan berättar skolchefen Maarit Enbuske vad detta kan bero på.

När man mäter elevernas betyg tittar man på det så kallade meritvärdet. Meritvärdet sjönk från 231,3 poäng (våren 2019) till 291,2 poäng (våren 2020). Värdet har alltså gått ner två poäng och därmed brutit den positiva trenden.

”Betygglappet” mellan killar och tjejer har också ökat under våren. Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun, säger att ingen vet exakt varför men att det ska utredas.

Fler kan börja gymnasiet

Däremot har elevernas behörighet till gymnasieskolorna ökat med en procentenhet under coronavåren.

– Det är glädjande och det är andra året i rad som vi höjer behörigheten och det är det vi siktar på. Att alla ska kunna börja gymnasiet, säger Maarit Enbuske, skolchef på Luleå kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.