Emilia Lindstedt vid vändningen 99 km in i loppet. Foto: Magnus ÖsthVisa alla (3)
Visa alla (3)

Nordenskiöldsloppet hotas: ”En riktigt kalldusch för oss”

Uppdaterad
Publicerad

Nordenskiöldsloppets framtid är i fara för att kommunen tänker skära ned sitt stöd, enligt vd:n Wolfgang Mehl som känner sig mobbad av kommunalrådet. ”Det här var en riktig kalldusch för oss.” säger han,

Sveriges längsta skidlopp, Nordenskiöldsloppet, lockade 400 startande 2018 och innebär bland annat tio miljoner kronor per år i omsättning i det lokala näringslivet.

Kommunen satsade 2018 cirka 600 000 kronor på loppet i medel och hjälp med arbetskraft och annat, men i framtiden blir det annorlunda.

”Utsatt för mobbning”

Wolfgang Mehl, vd för Nordenskiöldsloppet och ordförande för JSK skidor, har därför slagit larm till alla partier i Jokkmokks fullmäktige.

– Vi har fått ett nytt besked av kommunalrådet Robert Bernhardsson några dagar efter valet. Stödet på 600 000 kronor ska skäras ned till mellan 150 000 och 200 000 kronor, säger han och fortsätter:

– Kommunen kommer inte att stödja loppet i samma omfattning som tidigare. Vi har fått höra att det bland annat beror på att vi har misslyckats med ett förhandla fram ett tioårsavtal med huvudsponsorn Red Bull.

Avtalet med huvudsponsorn gäller i två år och de loppen kommer att köras, men efter det är framtiden mycket osäker.

– Jag har väldigt svårt att hitta någon annan förklaring än att Robert Bernhardsson har väldigt svårt för mig. Han vill inte prata med mig. Jag känner att jag är utsatt för mobbning och att det drabbar Nordenskiöldsloppet, säger Wolfgang Mehl som hoppas att hans brev ska leda till en reaktion hos de andra partierna.

”Yvigt och aggressivt”

Men kommunalrådet Robert Bernardsson har en annan åsikt.

– Brevet är yvigt och aggressivt skrivet och inte korrekt i sin beskrivning av mig och Jokkmokks kommun, säger han.

Enligt kommunalrådet gjorde kommunen en extraordinär insats 2018 för att loppets ansvariga ville det.

– Jag kommer inte att bekräfta några siffror, men definitionen av en extrainsats är att man gör något extra vid ett tillfälle. Men enkelt uttryckt så är det är ingen minskning på gång av kommunens engagemang i Nordenskiöldsloppet. 

Vad säger du om att du pekas ut som en person som hotar Nordenskiöldsloppets framtid?

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att bli utsatt för de här anklagelserna. Det här känns helt främmande för mig, säger Robert Bernhardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Emilia Lindstedt vid vändningen 99 km in i loppet. Foto: Magnus Östh
Adolf Erik Nordenskiöld utlyste första loppet år 1884. Nu hotas världens längsta skidlopp. Foto: TT/SVT
Målgången till Nordenskiöldsloppet. Foto: SVT