Älvsbyn kommunalråd Helena Öhlund och Luleås kommunalråd Niklas Nordström. Foto: SVT

Nordström: ”Det här behöver nya landshövdingen”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalråd i Norrbotten kommenterar Sven-Erik Österbergs flytt till Stockholm – och vad som krävs av den framtida efterträdaren.

Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg har utsetts till ny landshövding i Stockholm. Därmed väcks frågan om vem som ska ta över som landshövding i Norrbotten.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) har inga namn i nuläget på vem han tycker bör ta över. Men är tydlig med vad som kommer krävas av Sven-Erik Österbergs kommande ersättare.

– Det behöver vara en som förstår den fas som vi som län är inne i just nu. Det sker en kraftig utveckling när det gäller klimatutveckling och vi har stora infrastrukturprojekt. Det är väldigt viktigt att det är någon som kan arbeta med myndighetsutövningen, säger han.

”En förlust för Norrbotten”

Älvsbyns kommunalråd Helena Öhlund vill även att det är viktigt att den nya landshövdingen fortsätter tro på länets tillväxt och framtidstro.

– Vi har haft ett gott samarbete med Sven, det är en förlust för Norrbotten. Men nu är det så att en ny förmåga kommer träda in som landshövding och det är bara att hoppas på det bästa, säger Öhlund.

Vem skulle du vilja se som efterträdare?

– Så långt har inte hunnit tänka, men en kvinna hade inte varit helt fel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.