Sven-Erik Österberg. Foto: SVT

Sven-Erik Österberg ny landshövding i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Norrbottens landshövding Sven-Erik Österberg har i dag utsetts till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen i Stockholms län. Det innebär att han lämnar Norrbotten.

Sven- Erik Österberg är i dag landshövding för Norrbottens län. Men från och med 1 februari nästa år tillträder han den nya tjänsten i Stockholm.

– Det ska bli både spännande och roligt att nu leda Länsstyrelsen Stockholm efter mina år som landshövding i Norrbotten. Stockholms län är en huvudstadsregion och ett län med stark tillväxt, men också med utmaningar, inte minst bostadssituationen och infrastrukturen. Som landshövding och chef för Länsstyrelsen ser jag fram emot att samverka med länets kommuner, landsting, myndigheter, näringsliv och civilsamhälle, säger Sven-Erik Österberg.

”Förutsättningarna är det bästa”

Förordnandet är på fyra år och sträcker sig till februari 2022.

– Att Sven-Erik Österberg blir vår nästa landshövding och chef är ett mycket välkommet besked för mina medarbetare och mig. Vi ser fram emot att dra igång arbetet tillsammans med honom 2018 och förutsättningarna är de bästa, säger vikarierande landshövding Åsa Ryding och fortsätter:

– Länsstyrelsen Stockholm är en organisation i mycket gott skick och Sven-Erik Österberg en redan mycket erfaren landshövding. Det är min övertygelse att vi under hans ledning kommer att fortsätta utvecklas och göra god nytta för länet.

Sven-Erik Österberg efterträder Chris Heister sedan regeringen drog tillbaka den tidigare utnämningen av Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län. Anledningen till det beslutet var att förtroende saknades, eftersom Bodström varit ledamot för det hårt kritiserade pensionsbolaget Allra.

LISTA: Landshövdingar i Norrbotten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.