Thomas Bodström får inte bli landshövding i Stockholm meddelar regeringen. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Thomas Bodström får inte bli landshövding

Publicerad

Thomas Bodström blir inte landshövding i Stockholms län. Detta efter att regeringen dragit tillbaka sin utnämning. Förtroendet saknas eftersom Bodström har varit ledamot för det hårt kritiserade pensionsbolaget Allra.

”Uppdraget som landshövding och att därmed vara statens företrädare i länet har i stora delar likheter med ett förtroendeuppdrag. Mot bakgrund av att det från flera andra politiska partier saknas förtroende för Thomas Bodström har regeringen för avsikt att fatta beslut om att upphäva sitt tidigare beslut att utse Thomas Bodström till landshövding i Stockholms län.”, skriver regeringen i ett pressmeddeland.

– Jag beklagar regeringens beslut. Jag hade gärna blivit landshövding men nu fortsätter livet som advokat och författare, säger Thomas Bodström, enligt samma pressmeddelande.

Har varit styrelseledamot för kritiserat bolag

I slutet av augusti utsåg regeringen Bodström till ny landshövding och chef för Länsstyrelsen Stockholm. Han skulle ha tillträtt tjänsten 1 november och skulle haft ett förordnande på sex år.

Thomas Bodström har varit styrelseledamot för pensionsfondsbolaget Allra som har anklagats för att bland annat ha aggressiva försäljningsmetoder och ekonomisk brottslighet.

Skandalen kring Allra kallas den största sedan premiepensionssystemet infördes för nära 20 år sedan. Pensionsmyndigheten menar att fondspararnas pengar har använts till att berika ägarna själva. Bolaget anklagas också för falsk marknadsföring kring sina fonder.

Flera personer har varit kritiska mot att Bodström utsågs till landshövding eftersom det just nu pågår en rättsprocess mot Allra.

Ska leta efter ny landshövding

Regeringen utsåg i augusti tillförordnade länsöverdirektören Åsa Ryding till vikarierande landshövding, ett uppdrag som hon fortsätter att ha under tiden som processen med att hitta en ersättare pågår.

– Vi kommer direkt att inleda en process för att hitta en ny landshövding i Stockholms län, säger civilminister Ardalan Shekarabi, enligt pressmeddelandet.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt är en av dem som kritiserat utnämningen av Bodström.

”Bra att regeringen backar om Bodström. Att utse någon som var indragen i Allraskandalen var fel från början”, skriver han på Twitter.

LÄS MER: Allra-skandalen – detta har hänt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer