Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström (MP) är kritisk mot att Niklas Nordström är både ordförande för Svenskt Flyg och kommunalråd i Luleå. Foto: SVT

Får 160 000 i arvode – blir starkt kritiserad

Uppdaterad
Publicerad

Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström (MP) är starkt kritisk till att Niklas Nordström (S) sitter på dubbla stolar genom att vara både kommunalråd och ordförande för Svenskt Flyg. Ett ordförandeskap som ger honom 160 000 kronor i arvode om året.

Sedan några veckor tillbaka har Miljöpartiets ungdomsförbunds språkrör Hanna Lidström försökt ta reda på vad Niklas Nordström får i arvode som ordförande för Svenskt Flyg.

När hon inte hittar någon summa väljer hon att fråga Nordström på Twitter. Andra personer lägger sig i frågeställningen och till slut svarar Niklas Nordström: ”Jösses vad ni tar i. Allt är öppet. Se min profil här tex. Läs lokalmedia, finns en värld utanför Sthlm. Redovisas löpande. 160'/år”.

LÄS MER: Politiker i norr rasar mot klimatskatt på flyg

”Moraliskt tveksamt”

Därefter följer en debatt mellan ett flertal personer hurvida det är lämpligt eller inte att vara både kommunalråd och ordförande för Svenskt Flyg, speciellt då Niklas Nordström argumenterat emot regeringens förslag på flygskatt.

– Jag tycker att det aldrig får vara tveksamt vilka intressen man företräder som politiker. Just i frågan om flygskatt kan jag tänka mig att många håller med honom i Luleå. Men det blir principiellt svårt om Svenskt Flyg står för något annat än folkets intressen. Hur vet man då vems sida han står på?

– Det är uppenbart moraliskt tveksamt att ta emot pengar från lobbyorganisationer medan man har en beslutsfattande position, säger Hanna Lidström (MP).

Men Niklas Nordström har ju all rätt att vara både kommunalråd och ordförande för Svenskt Flyg?

– Jag tycker att det finns en gråzon här. Skulle man ha ett litet arvode för ett fritidsuppdrag så okej, men det här är väldigt långt över gränsen. Att vara kommunalråd och dessutom dra in 160 000 kronor om året.

Vill diskutera sakfrågan istället

Niklas Nordström (S) slår ifrån sig kritiken från ungdomsförbundet Grön Ungdom och säger att både hans parti och väljarna var väl medvetna om att han var ordförande i Svenskt Flyg när han valdes till kommunalråd. Han menar också att fokus borde ligga på själva sakfrågan.

– Istället för att ta en debatt om flygskatten i sak så gör man på detta sättet. Det är ett väldigt klassiskt sätt att föra bort en sakfråga och göra det till en personfråga och misstänkliggöra mig som budbädare. Luleåborna är beroende av flygskatten, många tycker att det är jätteviktigt.

Du ser inget problem i att vara både kommunalråd och ordförande i Svenskt Flyg alls?

– Absolut inte. Det är en stor fördel att jag har nationella uppdrag. Det klagas allt för ofta att Norrbotten är svag i nationella sammanhang. Man kan inte ha den åsikten och sen klaga på att någon sitter på dubbla stolar. Det är bra för Norrbotten och Luleå att jag finns med i nationella sammanhang.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer