Statsvetare: ”Klart det är ett problem”

Uppdaterad
Publicerad

Statsvetaren Simon Matti på Luleå tekniska universitet (LTU) tycker att det är en viktig diskussion att hålla vid liv om en politiker kan ha flera sidouppdrag eller inte.

– Det är klart att det kan vara ett problem. Bara det att det blir en debatt kring det visar att det är ett problem. Som politiker har du väljarna som uppdragsgivare och det är ett problem om det uppfattas som att det man företräders intressen inte går ihop med uppdraget som politiker, säger Simon Matti.

Enligt honom går det utmärkt att hålla isär sina politiska uppdrag med andra intressen, men att det är extra svårt när det kommer till lobbyorganisationer.

– Då kan det verkligen bli att man stödjer ett intresse som inte är det bästa för den kommunen man jobbar med som heltidsuppdrag.

Måste vara svårt för väljarna att veta hur de ska tänka i frågan?

– Det är jättesvårt. Men det är det som är det fina i en demokrati att känner sig väljarna osäkra på den frågan kan man göra något åt det. Det är en viktig fråga i allmänhet – vad betyder det att vara politiker och fungerar det att vara politiker och ha en rad andra uppdrag? säger Simon Matti, statsvetare på LTU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.