Nordström kan bli årets politiker

Uppdaterad
Publicerad

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) tror att de flesta gillar förändringar och att det är en stor förklaring till att han satt kommunen på rikskartan och nominerats som årets politiker 2016. 

Det är webbplatsen ”Dagens opinion” som nominerat honom tillsammans med två av regeringens ministrar, Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S).

Och det handlar om vem som varit bäst på politiskt idéarbete, framflyttande av positioner och som har skapat beslut av sina idéer.

Nomineringen lyder: Han har brukat sin kommunikativa förmåga till att sätta sin stad på rikskartan och samtidigt aldrig tveka om att ta riksdebatten i angelägna frågor.

”Ett bra jobb”

Vinnaren presenteras vid en gala på Fotografiska muséet i Stockholm den 9 mars och prisutdelningen kommer att livestreamas.

– Jag tycker att det är jättekul att jag som kommunalråd får kriga om titeln med två ministrar. Juryn har sett att Luleå är en spännande ort där det händer mycket och att jag står på mig i olika frågor De vill lyfta fram mig som en kommunpolitiker som gjort ett bra jobb. Det känns kul, säger Niklas Nordström.

LÄS ÄVEN: Mediakonsulten: ”Känns inte så spännande”

”Vill ha förändring”

Men det som hänt i Luleå har också kritiserats.

Utförsäljningen av kommunala lägenheter, satsningen på större skolor och på aktiviteter i Austin, Almedalen och i sommar i Cannes har väckt starka reaktioner.

– Men majoriteten av folk vill ha en förändring, även om det är kritikerna som hörs mest. Jag vet att det finns en stor tyst majoritet som vill att det händer saker i Luleå. Hälsan tiger still, alltså, säger han.

Vad skulle det betyda om du blev årets politiker och opinionsbildare 2016?

– Det skulle vara jätteroligt för Luleå kommun och för mig själv så klart, men det viktigaste har redan hänt, att en kommunpolitiker likställs med två ministrar: Vi gör alla tre gör bra saker och det är kul att juryn tycker så, säger Niklas Nordström. 

Juryn för Årets Opinionsbildare 2016

Zoran Alagic, presschef på Lärarnas Riksförbund

Fredrik Andersson, vd för Miltton Labs

Helga Baagøe, tidigare kommunikationschef på SVT och SJ, i dag fristående konsult.

Thomas Hartman, kommunikationschef, Region Västerbotten

Boo Ehlin, fristående kommunikationskonsult

Lena Josefsson, rådgivare och utbildare inom pr och kommunikation och verksam i Vetsam

Fredrik Runsiö, vd för Reformklubben

Rolf van den Brink, ordförande, driver Dagens Opinion

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.