Nordströms besked: ”Följ partilinjen!”

Kommunalrådet Niklas Nordström (S) har aktivt sökt upp medlemmar som agerat offentligt mot utförsäljningen av nästan en tredjedel av Lulebos lägenheter och uppmanat dem att följa partilinjen.

Den socialdemokratiska fullmäktigegruppen i Luleå har beslutat att 3 000 av Lulebos 10 000 lägenheter ska säljas ut, något som skapat en stor debatt i Luleå.

Bland annat har Luleå SSU och S-studenterna Unikum skrivit insändare mot beslutet i lokaltidningarna och kommunalrådet Niklas Nordström har reagerat starkt på det.

Självständiga beslut

Ett par av de medlemmar som fått sig en åthutning av kommunalrådet menar att han sagt att ”det är bara kommunister och RS:are (rättvisepartister) som är emot försäljningen” och att ”han inte kan acceptera att de inte följer partilinjen”.

De som drabbats upplever att Niklas Nordström försökt skrämma dem till tystnad.

– Jag har hört det där och även diskuterat med de drabbade. Jag förstår inte varför Niklas Nordström ska göra så. Vi är en självständig organisation och vi fattar våra egna beslut. I den här frågan sa vi nej redan förra året, säger Emil Granström, kassör i SSU-Luleå.

Uppmanas följa partilinjen

Kommunalrådet Niklas Nordström medger att han agerat mot vissa av kritikerna efter insändarna och uppmanat dem att följa partilinjen.

– Det är ju självklart att vi har en linje i vårt parti, den har vi tagit beslut om i fullmäktigegruppen, och den ska man följa enligt våra regler, säger han.

Så du har varit irriterad på vissa som agerat utåt?

– Jag har varit irriterad över att vi har tagit beslut i det socialdemokratiska partiet som man sedan agerat mot utåt . Det här är ett beslut som tagits av fullmäktigegruppen och det är partiets linje,  säger Niklas Nordström.

Men kritikerna menar att det är representantskapet som bestämmer partilinjen?

– Fullmäktigegruppen har det socialdemokratiska partiets uppdrag att sköta kommunen och det har vi tagit på största allvar  för att få fart på bostadsbyggandet. 

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lulebo säljer ut lägenheter

Mer i ämnet