Bilde från det nya stadshuset i Kiruna där snön lyser med sin frånvaro. Foto: SVT

Norrbotten på väg mot värmerekord

Uppdaterad
Publicerad

Norrbotten är på väg mot ett nytt värmerekord. Inte sedan mätningarna startade har medeltemperaturen under novembermånad varit så varm som den är nu. – Naimakka, Nikkaluokta och Karesuando kommer sätta nya novemberrekord, säger Per Stenborg, meteorolog på SVT.

November har varit en enda lång längtan på att vintern ska börja. Det torra och milda vädret i bland annat Norrbotten gör att mätstationerna i Naimakka, Nikkaluokta och Karesuando visar att länet är väg mot ett nytt värmerekord. Under den tid som temperaturmätningarna inleddes har det aldrig varit så varmt som det är nu.

– Karesuando är det mest anmärkningsvärda för där har vi den längsta mätserien som pågått sedan 1879. Naimakka har mätts sedan 1944 och Nikkaluokta sedan 1950, säger meteorologen Per Stenborg.

En minusgrad

Naimakkas normaltemperatur är -9,9 grader och den högsta noteringen sedan tidigare är från 2011 på -2,3 och medeltemperaturen ligger i nuläget på -1,3 grader. Karesuando ligger just nu på -1,9 grader, normalvärdet är -9,2 och det tidigare rekordet från 1918 är -2,4. I Nikkaloukta är normalvärdet -10,4 grader och rekordet från 2011 är -2,2 och i nuläget har man -1,3 i medeltemperatur.

Blir rekord

Även om det är två dagar kvar innan månaden är slut så finns det ingenting som tyder på att de preliminära värdena skulle ändras så pass mycket att det inte skulle bli ett nytt värmerekord.

– Jag ser ingenting som skulle kunna göra att de två sista dygnen kommer påverka, utan det kommer bli rekord. Det är så pass stor skillnad mot de gamla rekorden och för att ändra ett medelvärde med mer än en grad krävs det väldigt mycket när det bara är två dygn kvar.

– Än så länge ligger Esrange i Kiruna på rekordvärden men de avslutande dygnen kommer nog leda till att det slutar på ungefär likvärdig medeltemperatur som rekordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.