Snöbrist för turistföretagare i norr – ”som Rovaniemi utan tomten”

Uppdaterad
Publicerad

Snöbristen slår hårt mot turistföretagare i norr. Hundföraren Mats Pettersson tvingas i stort sett erbjuda hundspann på barmark. – Det är som att åka till Rovaniemi men tomten är inte på plats.

Avsaknaden av snö ställer till med problem för turistföretagarna i norr. Bland annat i områdena runt Kiruna där mätstationerna visar att medeltemperaturen under novembermånad är på väg att bli den varmaste sedan mätningarna startade.

– Vi får göra det bästa av situationen och ringa och informera gästerna att det inte finns snö, så att de vet om det när de kommer hit, säger turistföretagaren Mats Pettersson.

Klimatkrisen

Minsta mängden snö på tio år

Även om klimatet är varmt behöver det inte betyda att det automatiskt blir mindre snö. Men än så länge lyser snön med sin frånvaro på de flesta platser i Norrbotten.

– Det kan möjligtvis finnas någon lokal skillnad men det är ovanligt lite snö just nu. Kring det här månadsskiftet i november och december är det den minsta mängden på tio år, säger Åsa Rasmussen, meteorolog på SVT.

Vad beror det här på?

– Det är svårt att säga. Vi har ju en varmare värld och det kan man tänka sig är en direkt anknytning till snömängden – men så enkelt är det inte. Det kan komma rätt så mycket snö i en varmare luft för att det finns mer fukt i den. Är det då minusgrader så faller det ut som snö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet