Snirklande bäck och våtmark i naturreservatet Vastakielisenvuoma utanför Vittangi. Foto: Frédéric Forsmark/Länsstyrelsen Norrbotten

500 år gammal skog skyddas – tre nya naturreservat i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Tre av Norrbottens naturskogsområden blir skyddade för framtida generationer. Två nya naturreservat har bildats i Jokkmokks kommun och ett i Kiruna kommun.

I Jokkmokks kommun handlar det om gammal naturskog och kanjoner i Njietjagårsså samt Låjssa dödislandskap – ett landskap där många små sjöar varvas med åsar som pryds av gammelskog där träden är cirka 500 år gamla.

Vill bevara oexploaterade områden för friluftsliv

I Kiruna är det reservatet Vastakielisenvuoma nära Vittangi som skyddas.

– Vi har skyddat viktiga värden som bidrar till att bevara den biologiska mångfalden i länet. Syftet med att skydda områden som naturreservat är också att bevara oexploaterade områden för friluftslivet, säger Per-Anders Jonsson, chef för naturskyddsenheten på Länsstyrelsen i Norrbotten.

Se fler bilder på de skyddade områdena här

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.