Operationerna i Norrbotten är nu igång i normal takt. Hör divisionchefen Per Berglund berätta om arbetet med att få bort de långa köerna till följd av coronapandemin. Foto: Ulrika Wänkkö/arkiv/SVT

Norrbotten har bland de längsta köerna i landet på grund av coronapandemin

Uppdaterad
Publicerad

I augusti hade 3 268 patienter inom Region Norrbotten väntat längre än 90 dagar på operation eller annat beslutad behandling inom specialistsjukvärden. De är bland de längsta väntetiderna i landet.

Stängningen av operationsavdelningar har gjort att operationsköerna har vuxit i hela landet. Region Norrbotten tillhör nu de regioner där köerna är som allra längst.

Jämförelse med övriga landet

Enligt den senaste tillgängliga statistiken, som visar hur kösituationen såg ut i augusti, så lyckas Region Norrbotten bara uppfylla vårdgarantin i 25 procent av fallen. Det ska jämföras med genomsnittet för riket som samma månad låg på 46 procent.

Coronaviruset i Norrbotten

Det betyder att 3 268 patienter i augusti hade väntat i mer än tre månader på en beslutad operation eller annan åtgärd inom specialistsjukvården. Vårdgarantin säger att den patient som fått beslut om operation eller annan åtgärd inom specialistvården inte ska behöva vänta längre än 90 dagar.

Operationerna är igång

Nu är operationerna igång i normal takt igen och man arbetar för att försöka beta av de uppkomna köerna.

I klippet ovan berättar divisionschef Per Berglund hur lång tid det kan ta, och vad de långa köerna beror på.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet