Ungdomar i Norrbotten har goda chanser till jobb i bland annat restaurangbranschen. Foto: TT

Norrbotten i topp när det gäller arbete för unga

Uppdaterad
Publicerad

Arbetslösheten har sjunkit på flera håll i landet och i Norrbottens är det extra lätt att få jobb som ung, enligt arbetsförmedlingen.

– Nuförtiden kan man ju inte direkt påstå att det är något problem för unga att erhålla arbete, snarare börjar det vara så att de är hett eftertraktade, säger Daniel Nilsson som är arbetsförmedlingschef i Luleå.

I Norrbottens län har man haft en sysselsättningsökning på cirka 6.500 personer efter 2008, något som spiller över på de unga arbetstagarna.

– Vi har ju haft en stadit sjunkande ungdomsarbetslöshet de senaste åren så antalet inskrivna arbetslösa ungdomar har minskat rätt kraftigt, säger Daniel Nilsson.

Lättare att hitta jobb

Hur skulle du säga att intresset för unga är från arbetsgivare som sysslar med exempelvis telefonförsäljning, vård och omsorg och restaurangbranchen ?

– De har en ökad efterfrågan och det spiller ju över på den här gruppen arbetssökande eftersom de kan ta jobb som är på obekväm arbetstid och man kan kombinera det med studier och behöver inte alltid en heltidssysselsättning, säger Daniel Nilsson

Märker ni att det är en jakt på unga?

– Är man ung i dag och är beredd på att gå runt lite, ta för sig och jobba, och komma in med kort varsel så är möjligheterna väldigt goda, säger Daniel Nilsson.

Matchning ska underlätta för studenter

På StudentConsulting som är rankad som den största privatägda arbetsgivaren i Norrbotten såg man för länge sen potential i just unga människor och har därför också delvis nischat sig på just studenter. Det är fortfarande mest arbetskraft från universitetet som dominerar. Men man riktar sig även till gymnasiestudenter.

Företaget har ett speciellt matchningssystem som ska underlätta för just studenter att kunna arbeta samtidigt som de studerar.

– Studenterna får i första hand ange tillgängligheten i systemet, det vill säga  med vilka pass man kan komplettera utbildning med arbete. Och utifrån det systemet använder vi det som matchning och på så sätt bygger man upp meriter och referenser under sin studietid så att man lättare att få jobb efter avklarade studier, säger Tobias Lindfors från Luleå som är vd vid StudentConsulting.

Många går i pension

Har det någon gång hänt att du sagt till någon som studerar att de jobbar för mycket?

– Jag har jobbar här i 20 år så att det är klart att det har hänt någon gång att man också måste hålla tillbaka en del, säger Tobias Lindfors.

Vad beror den sjunkande arbetslösheten på?

– Dels har vi haft en god konjuktur och en stor efterfrågan men vi har också haft en demografisk utveckling där vi nu är ikapp. Många går i pension och lämnar arbetsmarknaden samtidigt som inte lika många tillträder den, så genom det skapas ju en rätts så stark efterfrågan, säger Daniel Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.