Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du några nöjda Bodenbor som nu kan se sig som vinnare. Från vänster: Ella Persson, Jan Lundström och Klara Sanuwar. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Kristider – mest fördelaktigt att bo i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Sverige går mot sämre tider med höjda räntor, dyrare mat och skenande elpriser. Och nu har Stockholms Handelskammare räknat på hur kostnadschocken slår mot olika delar av landet. Här visar sig Norrbotten vara en vinnare i kristider.

Stockholms handelskammare har räknat på ett typhushåll med två vuxna och två barn som år 2021 köpt ett småhus med en elförbrukning på 20 000 kWh. Familjen äger en bil och lagar all mat hemma. Huset är belånat enligt genomsnittlig belåningsgrad för nya lån (72 procent i riket och 69 procent i Stockholm).

Betydligt mindre kostnadsökning

Familjens snittränta för bolån var 1,3 procent under 2021 och antas vara 2,2 procent 2022 och 3,7 procent 2023. För familjer i norra Sverige, med lägre bolån och billigare el, blir kostnadsökningen betydligt mindre.

– Det ser ljust ut här uppe, säger Ella persson från Boden med ett leende på sina läppar.

Hushållen drabbas hårt i södra Sverige

Allra högst blir kostnadschocken för familjer i Skåne län. Dyra bostäder och höga elpriser i södra Sverige gör att kostnadsökningen per år landar på hela 142 743 kronor.

Näst högst kostnadsökning drabbar typfamiljen i Stockholms län. Landets dyrast bostäder finns också här med rejält höjda elpriser som gör att kostnadsökningen blir 137 229 kronor.

Jan: ”Blivit utsugna i 100 år”

Typfamiljerna i Norrbotten och Västerbotten får ”bara” en kostnadsökning med omkring 44 000 kronor.

– Vi är ett län som har blivit utsuget i hundra år så det är bra att vi får igen någonting, säger Jan Lundström i Boden.

Norrland är även vinnare konjunkturmässigt. Stora ”gröna” investeringar och lägre elpris än i södra Sverige, samtidigt som en svag krona ger exportföretagen en fördel. Det gör att norra Sveriges tillväxt och arbetsmarknad går bättre än längre söderut, enligt Nordeas regionala konjunkturprognos.

Så ser norrbottningarna på framtiden

Övre Norrland är den enda region där både tillväxt och sysselsättning väntas stiga nästa år.

I videon hör du hur norrbottningarna ser på framtiden – samtidigt som hushåll i andra delar av landet går mot betydligt sämre tider.

Industrisatsningarna i Norrbotten

Flera stora industrisatsningar är på gång i Norrbotten. Fram till 2040 kommer över 700 miljarder kronor att investeras i regionen, enligt Norrbottens Handelskammare. Det är den största och mest omfattande investeringen någonsin i länet.

  • H2 Green Steel i Svartbyn utanför Boden. Företaget ska göra fossilfritt stål och det är ett av Sveriges största industriprojekt någonsin. Enligt planen ska verksamheten vara i gång 2025 och ge 1 800 arbetstillfällen. Det är en etablering på 40 miljarder kronor.
  • Hybrit. LKAB ska tillverka koldioxidfri järnsvamp i samarbete med SSAB och Vattenfall. Pilotanläggningen för lagring av fossilfri vätgas är redan i drift i Luleå. Hybrit-anläggningen i Gällivare ska tas i drift 2026.
  • Vätgasfabrik i Luleå. Uniper planerar bygget av vätgasfabriken som ska producera och sälja vätgas till fartyg och industrier. Luleå hamn, Luleå Energi, ABB, ESL Shipping och Uniper står bakom planerna som kallas BotnialänkenH2. Enligt planen ska det bli minst 100 jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.