Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under tisdagen togs det första spadtaget för det nya stålverket i Boden. I klippet hör du Henrik Henriksson, vd H2 Green Steel. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Första spadtaget för nya stålverket i Boden: ”Ett av Sveriges största industriprojekt någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

I juli fick H2 Green Steel klartecken från mark-och miljödomstolen att börja bygga sitt fossilfria stålverk i Boden – under tisdagen sattes spadarna i marken.

– Det här är ett av Sveriges största industriprojekt någonsin, säger bolagets vd Henrik Henriksson.

För bara 18 månader sedan meddelade H2 Green Steel sina planer på att bygga ett nytt fossilfritt stålverk i Norra Svartbyn utanför Boden.

Den 1 juli fick bolaget klartecken att börja bygga från mark-och miljödomstolen i Umeå och under tisdagen sattes spadarna i marken.

– Vi har fått myndigheterna att tillsammans med oss arbeta i pararella processer. Det har gjort att vi har kunnat kapa väldigt mycket tid, säger bolagets vd Henrik Henriksson.

Henrik Henriksson meddelar även att bolaget under hösten löpande kommer informera om hur det gigantiska projektet ska finansieras vidare.

I klippet hör du H2 Green Steels vd om projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.