Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du projektledaren Magnus Bäckström berätta vilka enorma mängder älvvatten som krävs för H2 Green steels nya stålverk i Boden. Foto: Carl-Johan Utsi/TT

Stålverk i Boden kräver 2 000 liter älvvatten – i sekunden

Publicerad

Bodens kommun vill tappa Lule älv på 2 000 liter vatten – per sekund – för att säkra omställningen till fossilfri ståltillverkning. Men enligt den analys som har gjorts finns det risk för att fisk följer med i bortledningen av vattnet.

Det är främst H2 Green steels nya stålverk i norra Svartbyn som behöver stora mängder industrivatten för att få fart på verksamhet. Därför ska Bodens kommun ansöka hos mark-och miljödomstolen att få leda bort vatten från Lule älv, och det handlar om stora mängder.

Stålverk i Boden vill tappa Lule älv på 2 000 liter vatten i sekunden. Det är ungefär lika mycket som 20 fyllda badkar. Foto: SVT Design

”20 badkar i sekunden”

Ansökan kommer att gälla bortledning av vatten med 2 000 liter per sekund, eller drygt 63 miljoner kubikmeter per år via uttagsledningar och pumpar uppströms avloppsreningsverket i Bodsvedjan.

– Det är frågan om mycket vatten. Det motsvarar 20 badkar med 100 liter i varje, men det är inte ens en promille av det vatten som strömmar i älven. Så vi tror inte att det här kommer att påverka speciellt mycket, säger projektledare Magnus Bäckström.

Fiskar och yngel kan följa med

I ett så kallat samrådsmaterial varnar Bodens kommun för att fiskar kommer att följa med in i uttaget för bortledning av vatten. Det innebära miljöeffekter på djur och växtliv.

”Störst effekt förväntas på larver, yngel och mindre fisk då dessa har en begränsas förmåga att simma mot en strömriktning jämfört med motsvarande vuxna individer”, skriver Sweco i sin utredning.

Hoppas kunna begränsa risken

Men projektledaren menar att uttagen ska anpassa så att risken för att fisk sugs in begränsas.

– Det kommer att vara silar i älven för att det ska bli låg hastighet där vi suger in vattnet. Jag tror att varken fisken eller fiskarna behöver vara oroliga, säger Magnus Bäckström.

I klippet hör du mer av Magnus Bäckström och ser grafik på hur mycket älvvatten som behövs för stålverket i Boden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet