Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Bodens kommunchef Mats Berg om glädjen över fredagens domstolsbesked. Foto: SandellSandberg/H2GS/Filip Hannu/SVT

Domstol säger ja till att bygga fossilfria stålverket i Boden

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen kom domen från mark-och miljödomstolen i Umeå: H2 Green Steel får börja bygga sin verksamhet. Vilket innebär att företagets planer på att upprätta ett stålverk med fossilfri stålproduktion nu kan förverkligas.

I början av juni skedde de sista förhandlingsdagarna i Boden där mark-och miljödomstolen synade det planerade stålverksområdet.

Området är cirka 500 hektar och för att kunna bygga stålverket vill bolaget bland annat leda om Lillbäcken. De kommer även åta sig att flytta exempelvis groddjur och lappranunkel i syfta att undvika påverkan.

Industriboomen i norr

Företaget får börja sitt bygge

Och idag kom domen som innebär att H2 Green Steel har beviljats rätten att påbörja icke bygglovspliktiga och förberedande mark- och anläggningsarbeten som grävning och förflyttning av jordmassor. Enligt ett pressmeddelande från Bodens kommun kommer arbetet att påbörjas under augusti.

– Den 1 juli 2022 är från och med i dag ett historiskt datum för Boden och ett viktigt datum i den svenska industrihistorien, säger Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) i ett pressmeddelande.

Samtidigt pågår ett antal processer där markavtalet mellan Bodens kommun och företaget rörande det utpekade markområdet är central för bägge parter. Kommunens detaljplaner ska också ut för granskning.

”Trycket kommer öka rejält”

H2 Green Steel måste dock, enligt domen, vidta olika åtgärder för att skydda människor och natur från att störas eller skadas.

– Det är ofrånkomligt att anläggandet av ett stort stålverk innebär ett ingrepp i naturmiljön och att arter som finns i området påverkas. En så pass stor verksamhet kommer även att påverka närboende både när stålverket anläggs och vid drift, säger chefsrådmannen Katarina Brodin i ett pressmeddelandet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör presschefen Karin Hallstan om den snabba processen, om myndigheternas krav och om synen på stålverksområdet. Foto: SandellSandberg/H2GS och Amanda Liikamaa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet