Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Karin Börjesson, avdelningschef för samhälle vid länsstyrelsen i Norrbotten, om deras inställning till stålverket. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Här är myndigheternas krav för ett stålverk i Boden

Uppdaterad
Publicerad

Bevara fridlysta arter, ha en ekonomisk säkerhet samt en plan för utsläpp till luft och vatten. Det är en del krav som myndigheter vill att H2 Green Steel ska uppfylla för att få bygga stålverket i norra Svartbyn utanför Boden.

I veckan startade huvudförhandlingarna i Mark- och miljödomstolen om stålverket. Förhandlingen gäller vattenverksamhet, artskyddsfrågor och byggnadsdom.

H2 Green Steel vill ha tillåtelse för verksamheten och klartecken att börja bygga det fossilfria stålverket innan alla villkor är beslutade.

Fossilfri ståltillverkning

Myndigheter på plats i domstolen

Flera av myndigheterna, bland annat Naturvårdsverket och länsstyrelsen, som har yttrat sig om stålverket är på plats vid förhandlingarna vid Bodens Business Park. De flesta är positiva, men en del har krav som bolaget ska uppfylla.

Det handlar bland annat om ekonomisk säkerhet, utsläpp till luft samt vatten och arter som är skyddade av EU:s art- och habitatdirektivet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Matthis Kaby, handläggare industrienheten vid Naturvårdsverket, om deras inställning till stålverket. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Hör Matthis Kaby, handläggare industrienheten vid Naturvårdsverket och Karin Börjesson, avdelningschef för samhälle vid länsstyrelsen i Norrbotten i videoklippen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet