Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: H2 Green Steel/SVT

Nu avgörs stålverkets framtid utanför Boden

Uppdaterad
Publicerad

H2 Green Steel vill bygga ett fossilfritt stålverk i norra Svartbyn utanför Boden – och nu startar huvudförhandlingarna som kan vara avgörande för stålföretaget.

Det var förra året som företaget meddelade att de ville bygga en storskalig anläggning för fossilfri ståltillverkning. Enligt planerna ska stålverket med 1 500 anställda vara igång 2024.

Stålverket upp i domstolen

Och nu börjar nästa steg i processen: Mark- och miljödomstolens huvudförhandling om tillåtlighetsfrågan för H2GS tilltänkta verksamhet. De ska lyssna till bolagets presentationer om den verksamhet som de vill starta.

Fossilfri ståltillverkning

– Det som mark- och miljödomstolen ska pröva nu är om verksamheten är tillåtlig, om bolaget kan få det man kallar för en byggnadsdom. Det man vill göra då är att börja förberedande arbetet att bygga ett stålverk, säger chefsrådmannen Katarina Brodin.

Domstolen ska även pröva frågor om vattenverksamhet, man vill bland annat leda om ett bäck som finns på det här området, och några artskyddsfrågor.

Flera har yttrat sig om stålverket

Alla som är berörda kan yttra sig i miljöprocessen. I det här fallet har flera myndigheter som länsstyrelsen, Naturvårdsverket och Försvarsmakten yttrat sig samt ett 40-tal privatpersoner.

– Det är en process som är skriftlig, alla behöver inte komma till förhandlingen utan det räcker att man yttrar sig och så tar vi del av den.

Länsstyrelsen i Norrbotten har bland annat gett grönt ljus för bygget – men med vissa krav som bolaget måste uppfylla. Det handlar främst om artskyddet för vissa arter i området och om att säkerställa att vattenmiljön inte försämras.

Hör chefsrådmannen Katarina Brodin förklara kärnfrågan i huvudförhandlingen och om myndigheternas yttranden i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet