Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör varför Ellen Simu känner viss oro kring att bli blivande granne till nya stålverket i Boden. Foto: Micke Nyberg/SVT

Ellens nya granne – enorma stålverket i Boden: ”Säger att det ska låta som ett kylskåp”

Uppdaterad
Publicerad

Ellen Simu är en av många blivande stålverksgrannar i Norra Svartbyn utanför Boden. Men trots att hennes familj får 600 meter till H2 Green Steels jätteprojekt är hon positiv till projektet.

– Det är ovisst hur bygget kommer att störa oss, säger hon.

Idag startar huvudförhandlingarna som kan vara avgörande för det planerade stålföretaget. Ellen Simu tycker att det ska bli spännande att se hur mark-och miljödomstolen kommer att hantera H2 Green Steels ansökan om ett stort fossilfritt stålverk som ska skapa 1 500 nya jobb.

Hon är positiv till projektet och menar att det är roligt att Bodens kommun ligger i framkant med den fossilfria satsningen.

Industriboomen i norr

”Det finns orosmoment”

Men familjen flyttade från staden till landsbygden för att få lugn och ro, och det kommer det inte att bli med en etablering av ett stålverk 600 meter från deras bakgård.

Buller och annat under uppbyggnadsfasen är en sak, men hur det blir när och om stålverket är i drift är en annan.

– Det är ovisst hur bygget kommer att störa oss, och samma sak med driften, men visst finns det orosmoment, säger Ellen Simu.

”Låter som ett kylskåp”

De ansvariga har gjort en bullersimulering och även levererat ett svar.

– De säger att stålverket kommer att låta som ett kylskåp, men det är svårt att veta om vi kan lita på en simulering fullt ut. Kommer det att bli så i verkligheten?

Ellen Simu fortsätter.

– Det vi vet är att det kommer att vara ett konstant ljud som vi i längden inte kommer att tänka på eller som kan störa oss, men nu har det gått för långt för att backa. Jag känner att nu får de börja gräva.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Industriboomen i norr

Mer i ämnet