Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Lena Segerlund om det stora internationella intresset för Norrbotten och vilka konkreta effekter konferensen i Bryssel gav. Foto: Privat

Norrbotten stort dragplåster på vätgaskonferens i Bryssel

Publicerad

Norra Sverige fick stort utrymme på European Hydrogen Week i Bryssel. Tillsammans med regionens stora industriaktörer, universitetet, forskningsinstitut och kommunerna som närmast berörs av vätgassatsningarna så blev den gemensamma montern väldigt välbesökt.

– Vi hade knappt en lugn stund, säger Lena Segerlund, vd för Invest in Norrbotten.

EU Hydrogen Week är en årligt återkommande temavecka som samlar EUs beslutsfattare, myndigheter och företag som är engagerade i den gröna omställningen via vätgas.

Dessutom fanns båda forskningsinstituten RISE och Swerim på plats i Bryssel.

– Vi ville visa upp hur vi gemensamt går ihop och driver den gröna omställningen med hjälp av vätgas. Det är en stor styrka att vara på en internationell mässa där också beslutsfattare är med, säger Lena Segerlund.

”Ledde till många intressanta dialoger”

Det gemensamma budskapet för deltagandet var ”North Sweden – Decarbonizing the impossible” samt att prata om det växande ekosystemet för vätgas. Det är nämligen vätgasen som möjliggör industrins, transportsektorns och samhällets ”gröna” omställning.

– Det största intrycket var det genuina intresse som finns för det som händer i norra Sverige, men även för oss. Det ledde till många intressanta dialoger om hur man kan skapa sund konkurrens för såväl nystartade bolag som stora etablerade aktörer, säger Malin Jonsson Fredriksson som arbetar med samhällskontakter på H2 Green Steel.

I videon berättar Lena Segerlund om det stora internationella intresset för Norrbotten och vilka konkreta effekter konferensen gav.

Norrbottens monter

I Norrbottens monter medverkade:

  • SSAB
  • H2 Green Steel
  • Grupo Fertiberia
  • LKAB
  • Nordion Energi
  • Ionautics
  • Luleå Energi
  • Luleå tekniska universitet via CH2ESS
  • Invest in Norrbotten
  • Boden, Gällivare, Luleå och Piteå kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.