17 personer dog i fritidsbåtsolyckor under perioden 2016 till 2020 i Norrbottens län. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Norrbotten toppar mörka statistiken – här dog flest i fritidsbåtolyckor

Publicerad

Över hundra personer dog i fritidsbåtolyckor på fem år i Sverige, enligt siffror från Transportstyrelsen. I Norrbotten var läget allra värst.

Under perioden 2016 till 2020 dog 114 personer i fritidsbåtolyckor i landet, enligt siffror från Transportstyrelsen som Nyhetsbyrån Siren sammanställt. Norrbotten sticker ut med flest omkomna under perioden. Därefter kommer Västra Götaland och Stockholm.

I Norrbotten dog 17 personer under 5 år, i Västra Götaland 16 personer och i Stockholm 14.

I fjol avled preliminärt 27 personer i fritidsbåtolyckor i Sverige. Det kan också jämföras med ett snitt på över 100 personer per år i början av 1970-talet. Två faktorer bakom den stora minskningen är bland annat ökat flytvästanvändande och säkrare båtar.

Ökat båtintresse – men inga svåra olyckor

Trots att larmen har ökat under pandemins hemestrande har det hittills inte inträffat fler svåra olyckor.

– Vi var lite oroliga för det i fjol i och med att vi har märkt av ett ökat båtintresse, säger Egil Wright, handläggare på Transportstyrelsen, till Nyhetsbyrån Siren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer