Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör butiksbesökaren Mustafa Ahmadzai och verksamhetsledaren Johan Öqvist om Bodens nya matsvinnsbutik. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Rusning när ny butik med matsvinn öppnade i Boden: ”Barn lägger sig hungriga”

Publicerad

Norrbottens första matsvinnsbutik har öppnat i Boden. Här kan ekonomiskt utsatta människor bland annat handla mjölk för en femkrona och en limpa bröd för åtta kronor. Varor som annars skulle ha slängts hos leverantören.

– Har man haft det tufft ekonomiskt innan det så är det riktigt tufft nu, säger verksamhetsledaren Johan Öqvist.

Det är den ideella organisationen ”Hela människan” som öppnar dörrarna för den nya matbutiken och redan nu kan man konstatera att intresset varit stort. Leverantörernas inställning till frågan om att skänka mat skiljer sig något – även om de flesta är positiva.

– Jag tror att det finns en rädsla för att förlora försäljning. Men om man har lite pengar och en limpa bröd går från 25 kronor till 40 kronor så köper man inte mindre bröd, då slutar man köpa bröd, säger Johan Öqvist.

Maxinkomst på 11 000 kronor

Matbutiken drivs av volontärer och riktar sig till personer som har det tufft ekonomiskt. För att få handla krävs det att man blir medlem, där kravet generellt är en inkomst på högst 11 000 kronor efter skatt.

– Vi möts varje dag vi har öppet av en jättehärlig tacksamhet. Det är inte bara på tv barn lägger sig hungriga. Det är på riktigt och det är på riktigt här i Boden, säger Johan Öqvist.

I klippet ser du hur butiken drivs och hör besökaren Mustafas glädje över butiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.