Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Bergman, regiondirektör i Norrbotten, om vilka åtgärder regionen vidtar för att vårdpersonalen ska vilja stanna. Foto: SVT

Norrbottens hyrkostnader skenar – sjuksköterskor ökar med 271 procent

Uppdaterad
Publicerad

I Region Norrbotten har kostnaderna för hyrpersonal fördubblats jämfört med i fjol – vilket är mest i hela landet. Den största ökningen är hyrsjuksköterskor som ökar med 271 procent.

I fjol slog regionen ett negativt rekord då kostnaderna för hyrpersonal landade på nästan en halv miljard kronor.

Början av 2023 följer samma mönster eftersom regionen har svårt att rekrytera och behålla personal. Under det första halvåret har kostnaderna för hyrpersonal ökat med 95 procent jämfört med ifjol.

– Vi har varit tvungna att ta in personal för att upprätthålla den medicinska säkerheten, säger tillförordnad regiondirektör Ulf Bergman.

Kraftig ökning

Den största ökningen är bland hyrsjuksköterskor där kostnaden har ökat med 271 procent.

Enligt Bergman gör så pass många inhyrda sjuksköterskor att arbetsmiljön blir ännu tuffare för de regionanställda.

– Man marknadsför fördelen som inhyrd med att man får jobba när man vill. Det innebär oftast att man inte vill jobba sommartid, kvällar eller helger. Vårt uppdrag sträcker sig dygnet runt, säger han.

Stora förändringar

Fjolåret var turbulent då regionen hade tuffa sparkrav, dessutom vädrades stort missnöje mot den tidigare regiondirektören som anklagades för toppstyrning.

Nu har man påbörjat ett arbete med att rekrytera och behålla befintlig personal. Enhetschefen ska också få större mandat med rätt att sätta löner.

– Ska man vara efterklok så hade man i ett tidigare läge förutsett det här och vidtagit åtgärderna vi gör nu, säger Ulf Bergman.

I klippet berättar regiondirektören hur personalen ska behållas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.