Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör barnhälsovårdsöverläkaren Lina Stråmo, berätta om den nuvarande hälsan hos barn i Norrbotten. Foto: Hasse Holmberg/TT/Kateryna Yemets

Norrbottniska barn mer överviktiga – trots att siffran sjunker

Uppdaterad
Publicerad

Barn i Norrbotten är mer överviktiga än i riket som helhet. För de allra minsta sjunker övervikten – men siffrorna ser mörkare ut vid tonåren.

Regionen, i samarbete med Luleå tekniska universitet, presenterade under måndagen färska siffror på norrbottningars hälsa.

Hälsan för små barn pekar mot det bättre när regionen redovisade välmåendet. Men fastän siffran för små barn sjunker ligger länet över rikssnittet med några procentenheter.

Energiintag kontra energiförbrukning

En viktig del av ekvationen är enligt Lina Stråmo, barnhälsovårdsöverläkare på Region Norrbotten, att kontrollera vad barnen stoppar i sig redan ung ålder.

– Den enda direkta orsaken man kan se som påverkar mest är för stort energiintag. Sen har vi olika arvsanlag och olika benägenheter att samla energin i kroppen. Men det som händer vid övervikt är att kroppen får för mycket energi.

Försvinner inte när de växer

Många väljer att inte göra så mycket åt vikten när barnen är så unga. En teori är att det försvinner när barnen senare växer.

– Man kan tyvärr inte se att obesitas växer bort med åldrandet. 90 procent av 3-åringar som har dessa problem kommer behålla dem in i vuxenlivet.

Hör Stråmo om hur alla i samhället har ett ansvar för att vända trenden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.