Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Ola Karlsson Eriksson träffar läkare får han alltid höra att han måste gå ner i vikt, men att vården inte kan hjälpa honom så länge han inte har drabbats av en följdsjukdom. Foto: SVT

Ola, 24, vill ha hjälp med sin fetma – vården säger nej

Uppdaterad
Publicerad

24-årige Ola Karlsson Eriksson i Luleå har ett högt BMI och vill ha hjälp för sin fetma. Läkare säger att han måste gå ner i vikt – men vården i Norrbotten har ingen hjälp att ge.

Ola Karlsson Eriksson har varit överviktig i stort sett hela livet. I dag är han 24 år och lider av fetma.

Han vill ha hjälp av vården för att kunna gå ner i vikt på ett sätt som är långsiktigt hållbart och främjar hans hälsa. Men vården i Norrbotten har ingen hjälp att ge, enligt Ola Karlsson Eriksson.

– Så fort jag träffar läkare, oavsett orsak, säger de att jag behöver gå ner i vikt. Men när jag säger att jag skulle vilja ha hjälp med det så svarar läkaren att de inte har någon hjälp att ge, inte förrän jag har drabbats av en följdsjukdom.

Vill ha hjälp innan han blir sjuk

Region Norrbotten har inget vårdprogram för fetma, trots att länsborna är bland landets fetaste. Ola Karlsson Eriksson skulle helst vilja ha hjälp med sin vikt innan han drabbas av en följdsjukdom.

Tidigare har han försökt gå ner med olika, mer eller mindre kortsiktiga, metoder så som pulverdieter och extrem träning. Men övervikten har alltid kommit tillbaka.

– Jag blir besviken och ledsen på vården. Jag vill ha hjälp, säger han.

Hör Ola Karlsson Eriksson berätta mer om sin situation i videon ovan.

Fakta om fetma

Fetma räknas som en sjukdom, vilket övervikt inte gör.

Gränserna för vad som är övervikt och vad som är fetma kan räknas ut med hjälp av BMI eller genom att mäta midjemåttet.

Fetma ökar risken för att drabbas av följdsjukdomar så som diabetes typ 2, högt blodtryck, hjärt- kärlsjukdom, belastningsskador i leder, cancer.

Socialstyrelsen håller för närvarande på att ta fram nationella riktlinjer för vården av fetma.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.