Spelarna i Piteå IF DFF jublar vid en match mot Linköping FC. Piteådamerna är det damlag som drar mest publik i hela Sverige. Foto: Petra Älvstrand/TT

Piteå IF-damerna drar störst publik i landet

Uppdaterad
Publicerad

Piteå IF är det damlag som lockar störst publik i hela Sverige, följt av ett annat norrbottniskt damlag, nämligen Luleå basket.

Piteå IF blev ifjol svenska mästare i fotboll på damsidan och ökade sina publiksiffror från 1 200 till i snitt 2 000 åskådare per match. Det placerar PIF i topp i Sverige på damsidan när det gäller att dra publik till sina matcher, och totalt sett på 59:e plats när både dam- och herrlag räknas in. 

– Givetvis har det att göra med våra sportsliga framgångar, men vi har faktiskt haft en stor publik även tidigare när det inte gått så bra, säger Piteå IF:s sportchef Anders Eriksson.

Trots fjolårets publikframgångar placerar sig PIF alltså bara på 59:e plats på listan över publiksiffror när även de svenska herrlagen räknas med.

– Det är ju givetvis kul att ha störst publik bland damlagen men samtidigt är det 58 herrlag som har större publik än oss, säger Anders Eriksson. 

Elitlaget engagerar hela Piteå kommun

Anders Eriksson tror att en anledning till Piteås starka ställning är att man är ensamt elitlag i kommunen. 

– Piteå IF har blivit hela kommunens angelägenhet, säger Anders Eriksson. 

På andra plats bland damlagen placerar sig ett annat Norrbottenslag, nämligen Luleå basket. Detta trots att laget rasat ner en bit på listan jämfört med året innan, från plats 69 till 74.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.