Norrländska myrar lyser i gult

Uppdaterad
Publicerad

Det delikata bäret kallas ofta för myrarnas guld. I sommar är det lätt att få guldfeber för det lyser gult på många ställen i skogen.

– Jag har aldrig varit med om att det finns så här mycket hjortron på myrar och i skogen, berättar 73- åriga bärföretagaren Svante Renberg från Harads.

Han tar oss till en myrmark en bit från byn Harads och mycket riktigt, när vi gått ett hundratal meter möts vi av myren som lyser i gult, oranget och rött.

Regn gynnat tillväxten

Det verkar som om den regniga och kalla sommaren har gynnat tillväxten av hjortron som mognat i södra Norrbotten de senaste dagarna.

Enligt bärföretagaren Svante Renberg kommer det att finnas hjortron i hela Norrland och även längre söderut som i Värmland. Och de växer både på öppna myrar och i skogsmark, hävdar han.

– Det är ett rekordår i år och som bärköpare har jag inte sett sådant här sedan jag började med bäruppköp 1984, säger han.

Priserna sjunker

Den rikliga tillgången av bär kommer att påverka hjortronpriset negativt, säger han.

– Inget företag kommer att orka köpa de mängder bär som det finns. Jag har hört hört att man erbjudit 50 – 60 kronor kilot för hjortronen någonstans. Jag själv har ännu inte börjat köpa bär, berättar Svante Renberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.