Calle Bergstrand Foto: via Skype

Entusiasten: ”Inget exklusivt för norrlänningar”

Uppdaterad
Publicerad

Att norrsken är ett unikt fenomen för norra Sverige tror många, men så är inte fallet. Det vill Facebook-sidan Norrsken Sverige sprida för att ge fler möjligheten att uppleva det magiska ljuset.

Människor lockas till Norrbotten varje år för att få bevittna norrskenet, men nu har en sida på Facebook börjat få spridning som informerar om när norrskenet syns hos dig, vart än du befinner dig i Sverige.

– Egentligen kan varken bilder eller ens filmer göra rättvisa åt norrskenet. Att stå under ett grön-lila sprakande draperi är helt fantastiskt! Säger Calle Bergstrand.

Norrsken Norrbotten

Rätt tid för norrsken

Calle Bergstrand är en av tre killar som för 2 år sedan bestämde sig  för att starta sidan Norrsken på Facebook. Sedan dess har de fått över 21.000 följare.

Deras syfte är att sprida kunskap om norrsken och när det är värt att ge sig ut i nattens mörker i jakt på den grönvioletta ljusdansen i skyn. När en sådan kväll inträffar startas en tråd som alla kan kommentera, på så sätt skapas en livetråd med människor över hela Sverige som uppdaterar när de ser norrsken från sin ort.

– Oftare än man kan tro vandrar norrskenet neråt landet så det rör sig inte om en exklusiv skara norrlänningar som har chans att se det.

Lättare i norr

Men chansen att få se norrsken är fortfarande större i norr berättar Åsa Säfström på Abisko turiststation.

– Här uppe ligger vi väldigt bra geografiskt placerat för att se norrsken, rakt under norrskensovalen. För att se norrsken längre söderut krävs det att det är mer aktivitet på solen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrsken Norrbotten

Mer i ämnet