Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Flygolyckan vid Kebnekaise – detta har hänt. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Norsk polis självkritisk efter flygolycka

Uppdaterad
Publicerad

Den norska polisen är självkritisk till hur den utredde den nu sju år gamla militärflygolyckan i Kebnekaise där fem norska medborgare omkom.

I ett brev till åklagaren Geir Fornebo som tidningen VG tagit del av skriver polischefen i Nordland, Tone Vangen, att det inte såg bra ut att militärpolisen skötte förundersökningen, med tanke på att det var just militärens agerande som skulle utredas.

I brevet pekar hon också ut flera brister i polisens kommunikation. Bland annat lyfter hon fram ett pressmeddelande om utredningen där det påstods att flygningen planerades enligt gällande regelverk, något som polisen i efterhand inte har kunnat bevisa.

Trots kritiken mot utredningen anser inte polischefen att förundersökningen bör återupptas.

Brevet till åklagaren Geir Fornebo är en följd av hans uttalande förra månaden i vilket han övervägde att öppna förundersökningen. Till VG vill han ännu inte kommentera vad polisens svar innebär för hans beslut.

Olyckan inträffade den 12 mars 2012 i samband med en militärövning. Samtliga ombord på Herculesplanet, totalt fem norska militärer, omkom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet