Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Vill öppna ny utredning av flygolyckan i Kebnekaise – visselblåsare har avslöjat nya detaljer

Uppdaterad
Publicerad

Sex år efter att utredningen av Kebnekaiseolyckan lades ner öppnar åklagaren för en ny utredning av ärendet.

Det var i mars 2012 som ett norskt Herculesplan flög in i en fjällvägg i Kebnekaise och fyra besättningsmedlemmar och en passagerare omkom. Nu skriver den norska tidningen VG att advokaten Geir Fornebo vill att ärendet ska utredas igen, vilket han framfört i ett brev till polischefen i Nordland och den norska riksåklagaren.

Har pratat med visselblåsare

Anledningen till att utredningen kan ta fart igen är att en visselblåsare avslöjat för VG att olyckan kan bero på dålig flygplanering, och att det ska finnas en kultur inom förbandet att slarva med regler. Norska polisen ska heller aldrig ha genomfört några oberoende förhör, trots att det var deras ansvar. Istället lämnades ärendet över till militärpolisen.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Bristfällig kunskap hos personal

Statens haverikommission menar i sin utredning från 2013 att olyckan inte berodde på tekniska fel i flygplanet utan på felaktig flygledning i svenskt luftrum, samtidigt som personal inte haft tillräckligt med kunskap om terrängen. En utredning från tidigare har visat att piloternas karta saknat betydande information om terrängen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Herculeskraschen i Kebnekaise

Mer i ämnet