Foto: TT

Rantakyrö: ”Det är jävligt tragiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Nortland Resources avbryter nu rekonstruktionen och ansöker om konkurs.

– Det är jävligt tragiskt, säger Pajalas blivande kommunalråd Harry Rantakyrö.

Bakgrunden är enligt företaget att pengarna är slut, en grupp investerare har dragit sig ur och att man därmed inte klarar av att lösa finansieringen.

–  Det är mycket tråkigt att det dramatiska fallet för järnmalmspriserna som skett under året har gjort det omöjligt att säkerställa nödvändig finansiering, vilket var en förutsättning för en fortsatt verksamhet, säger styrelseordförande Olav Fjell.

Northland konkurs

Peab miste om stora fodringar

Som en direkt konsekvens av konkursansökan går byggbolaget Peab miste om stora fordringar på gruvbolaget Northland. Peab har en exponering i balansräkningen på 260 miljoner kronor gentemot Northland.

Andra ägare, förutom Peab, som drabbas ekonomiskt av konkursen är Folksam, finländska Metso och LKAB. Dessa har under resans gång pumpat in pengar i Northland i ett försök att rädda järnmalmsgruvan.

Dessutom kommer rörelseresultat att tyngas av avvecklingskostnader på 33 miljoner kronor.

”För jävligt tragiskt”

Och Pajalas blivande kommunalråd, Harry Rantakyrö, skräder inte orden:

– Det är för jävligt tragiskt, säger han.

– Nu ser jag ingen annan utväg än att staten går in. Det handlar inte om så stora summor och det har man gjort tidigare med banker och annat, säger Rantakyrö.

– Det viktigaste nu är att undvika är att man börjar stycka maskinparken och anrikningsverk och sälja ut delar. För då tror jag det blir svårt att komma igång igen, säger Harry Rantakyrö.

Enligt Rantakyrö drabbar dagens besked hela Tornedalen.

– Det var ingen bra julklapp för den här kommunen.

I dag klockan 13 hålls en presskonferens tillsammmans med den tänkta konkursförvaltaren som Nordnytt sänder direkt här på webben.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland konkurs

Mer i ämnet