Northvolt letar arbetskraft i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Just nu åker batteritillverkaren Northvolt land och rike runt för att leta arbetskraft till den planerade batterifabriken i Skellefteå. Under måndagen kom företaget till Luleå.

Northvolt bygger en fabrik i Skellefteå där man ska tillverka bilbatterier till bland annat elbilar. Till verksamheten behövs ett stort antal kompetenser och arbetskraften som finns i Västerbotten kommer inte att räcka för att täcka företagets behov.

Fullt utbyggd ska fabriken ha 2 500 anställda.

-Jag tycker informationen var bra och jag ska söka jobb på Northvolt, säger Hatim Fatalah som var en av de 70-talet intresserade som kommit till Arbetsförmedlingen i Luleå idag för att lyssna på informationen från företaget.

Industrijobb

I huvudsak handlar det om kvalificerade industrijobb som fabriken behöver. De flesta kommer att arbeta på produktionsgolvet i roller som operatörer och materielhanterare, men det behövs också underhållspersonal, processingenjörer och administrativ personal.

Behov kommer även att finnas för att funktioner som inte kräver så mycket utbildning. Allt från att hantera materielpåfyllnad till att arbeta i personalmatsalen och med lokalvård. Och för Arbetsförmedlingen är det en stor utmaning att hjälpa företaget att få arbetskraft.

– Det är en utmaning. Vi kommer att behöva dom som söker jobb men också dom som har andra jobb idag och som tänkt sig att byta arbete och yrkesinriktning, säger Martin Gaudet, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Fullt bemannade 2025

Enligt Northvolt ska de flesta av de 2500 personer man behöver anställas under år 2021. Fullt bemannade ska man vara år 2025. Och Martin Gaudet tycker att företaget är ute i god tid i jakten på arbetskraft.

– Det är sällan man ser företag vara ute i så god tid och det ger möjlighet för de som är intresserade att fundera över sina beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer