Waseem Ahmed från Malmö kan absolut tänka sig att flytta de drygt 100 milen till Northvolts nya fabrik i Skellefteå om rätt karriärsmöjligheter ges. Foto: SVT/Northvolts illustration

Skåningar rekryteras till batterifabrik över 100 mil bort

Publicerad

Framtidens batterier ska tillverkas i stor skala i Sverige. Malmö var en av städerna som var påtänkta för företaget Northvolts miljardsatsning, men till slut föll valet på Skellefteå. Trots det letar nu företaget efter personal även i Skåne.

Den har kallats den största svenska industrisatsningen i modern tid. Batterier till bland annat elbilar ska tillverkas på fabriken i Skellefteå och drygt 2 500 anställda kommer behövas.

Just därför befinner sig batteritillverkaren Northvolt på rekryteringsturné tillsammans med Arbetsförmedlingen. Företaget besöker 14 olika städer i Sverige och på måndagen besökte man Malmö.

Hundra jobb ute just nu

– Den stora rekryteringen börjar egentligen nästa år. Redan nu har vi ett hundratal jobb att söka men det vi gör nu är att undersöka arbetsmarknaden för att se vilket intresse som finns och vilka behov vi behöver tillgodose, säger Katarina Borstedt som är ansvarig för kompentensförsörjning på Northvolt.

Hon berättar att fabriken kommer behöva anställa människor på alla nivåer – från ingenjörer till lokalvårdare – allt som krävs för att en hel fabrik ska fungera.

”Avstånden är inget problem”

Finns det vilja och möjligheter att rekrytera personer som bor över 100 mil bort? Ja, när vi frågar de som samlats på Arbetsförmedlingen för att lyssna till företaget verkade avståndet inte vara några problem.

– Jag kan flytta för ett jobb. Jag är ensam så det är inga problem, säger Ziad al Ieadi från Arlöv som är arbetssökande.

Waseem Ahmed har arbetat inom bankväsendet i Pakistan men bor sedan en tid i Malmö. Även han skulle kunna tänka sig att flytta norröver för karriären.

– För möjligheten att arbeta med något som jag brinner för skulle jag kunna flytta hundratals, tusentals mil till och med, säger Waseem Ahmed.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet