Till vänster en skiss av batterifabriken som ska byggas, till höger Skellefteås planeringschef Lars Hedqvist, arkivbild.

Så förbereder sig Skellefteå för gigantiska batterifabriken

Publicerad

Skellefteå förbereder sig för fullt för bygget av en gigantisk batterifabrik i staden. Ett par tusen bostäder kan till exempel stå klara inom något år – ytterligare 5 000 med en detaljplan som läggs fram under april. Här är några av projekten som är på gång.

Men eftersom inga prognoser tidigare talat för att Skellefteå ska växa – har det varit svårare för stat och regionen att snabbt komma ur startgroparna.

– De är lite mer försiktiga, säger planeringschef Lars Hedqvist.

Men nu när planerna kommer allt närmare verklighet är det mycket som ska göras för att Skellefteå ska klara av att växa tillräckligt snabbt.

Bland annat ska Norrbotniabanan byggas till Skellefteå, E4 blir bredare hela vägen till Umeå – projekt som tar många år att genomföra.

Region Västerbotten håller på att ta fram en fastighetsplan för sjukvården.

Samtidigt bygger Skellefteå, bostäder och skolor som aldrig förr. Muddrar hamnen för att större fartyg ska kunna lasta och lossa. Och bygger tillsammans med Skellefteå Kraft det industriområde där batterifabriken ska stå.

Bygget startar till sommaren

Till sommaren ska Northvolt konkret visa att de kan börja leverera på vad de lovat. Då ska bygget själva starta och tusen byggjobbare sätta igång.

Beskedet från Northvolt är än så länge att finansieringen går enligt plan.

– Det här är för bra för att vi inte ska satsa, vi tror ju på Northvolt, säger planeringschef Lars Hedqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet