Hör hur Joel Hedlund resonerar kring att resa till batterifabriken i Reno Foto: SVT

Skellefteå ska lära av Reno – besöker monsterfabrik i USA

Uppdaterad
Publicerad

Hur mycket en gigantisk batterifabrik kommer att påverka Skellefteå kan vara svårt att förstå.
Om man inte reser till andra sidan jordklotet.​

Allt är större i Amerika brukar det heta, och världens största batterifabrik, Teslas Gigafactory ligger i Reno Nevada.

Europas största batterifabrik vill Northvolt bygga i Skellefteå. Visserligen hälften så stor som den i Reno, ändå obegripligt stor.

För att greppa skalan av vad som är på gång i Skellefteå reste näringslivschefen och några till representanter till Reno.

– De började med ombyggnationer, kompetensfrågor, bygga bostäder när fabriken var klar. Deras råd var att börja med det redan nu, berättar Bengt Ivasson.

Stora förändringar krävs för att klara anstormningen

Vid Gigafactory jobbar 7 000 personer, till regionen flyttade 44 000 personer på fyra år.

Vägnätet höll inte måttet, skolor och sjukhus fick problem med att klara anstormningen. Men arbetslösheten utplånades nästan också, lönerna sköt i höjden och bostadspriserna likaså. Skellefteå räknar – om bygget blir verklighet – med en befolkningsökning på 10 000 personer eller mer.

– Men jag kan ibland känna att vi har för dålig takt på bostadsbyggandet, utbildningsfrågor och vi behöver att mer människor flyttar hit, säger Bengt Ivansson.

Fler resor till USA för skattepengar

Nu har ytterligare ett gäng använt skattepengar för en resa till Reno. Den här gången representanter för Region Västerbotten, närliggande kommuner och utbildningsväsendet.

Slösaktigt kan kanske tyckas – men Joel Hedlund på plats i Reno menar att alla Västerbottningar egentligen borde resa dit för att förstå.

Hur han resonerar kan du se i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet