Hör Northvolts vd Peter Carlsson. om varför man vill skynda på bygget Foto: Marit A Israelsson/SVT

Northvolt vill skynda på bygget av batterifabriken

Publicerad

Bolaget Northvolt vill skynda på processen ytterligare och bygga halva batterifabriken i Skellefteå på en gång.
Under tisdagen genomfördes huvudförhandling i Mark- och miljödomstolen.
Där ska det avgöras om företaget får starta tillverkning av 85 000 ton litiumjonbatterier årligen.

Fort har det gått, och fortare vill Northvolt att det ska gå.

– Efterfrågan på battericeller är mycket stor och större än vad vi hade räknat med, konstaterar vd Peter Carlsson.

Senast 7 juni förra året fick bolaget i en dom tillstånd till en första produktionslina som innebär tillverkning av 35 000 ton litiumjonbatterier årligen, och mark- och anläggningsarbeten har pågått sedan dess.

– Ett utökat tillstånd skulle innebära att det blir billigare att bygga anläggningen, vi skulle kunna komma igång med produktionen tidigare och omgivningen behöver inte påverkas lika mycket lika länge, skriver bolaget i sin ansökan om miljötillstånd enligt miljöbalken.

Behöver mindre yta för fabriken

Northvolt har också i samtal med branschkunnigt folk i detaljplaneringen kommit fram till att anläggningen inte kommer att behöva så stora ytor som man tidigare skissat på. Själva placeringen av fabriken på området har också justerats efter geotekniska undersökningar vilket sammantaget leder till att mindre ytor behövs. Men totalt sett kommer ändå det bebyggda området med två tänkta produktionslinor att bli cirka 500 meter långt och 400 meter brett.

Mark- och miljödomstolens uppgift nu är att göra en bedömning av den totala miljöpåverkan som verksamheten kommer att få.

Stora mängder kemikalier

Vid Northvolt ett kommer det att ske batteritillverkning, grafikelektrodtillverkning och tillverkning av metalloxider vilket är en verksamhet som klassas som industriutsläppsverksamhet.

Anläggningen kommer också att hantera så pass stora mängder kemikalier att den omfattas av lagens högre krav (Sevesolagen) vilken innebär att företaget måste ha åtgärder för att förebygga och begränsa konsekvenserna av allvarliga kemikalieolyckor.

Bolagets plan är att fabriken ska kunna börja byggas i sommar och produktionen startas i slutet av nästa år, och då förutsätts att mark-och miljödomstolen fattar ett positivt beslut redan nu under våren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet