En yta motsvarande 100 fotbollsplaner arbetar man med i den första etappen. Foto: SVT

100 fotbollsplaner skog ger plats åt batterifabriken

Uppdaterad
Publicerad

Arbetet med att förbereda platsen i Skellefteå där Northvolts batterifabrik ska ligga har tagit fart och ett område motsvarande ungefär hundra stora fotbollsplaner har avverkats inför etableringen.

I den här första etappen handlar det om en yta på cirka hundra hektar, och det är ungefär 40 000 träd som avverkats.

– Ja just nu är det markarbeten vi håller på med, berättar Mikael Lindmark som är projektledare för Skellefteå Kraft och kommunen och den som koordinerar insatserna i området.

Batterifabriken Northvolt

Ska flytta en miljon kubik

Totalt är det runt en miljon kubikmeter massor som ska flyttas av 25 entreprenörer som jobbar veckans alla dagar. Dessutom arbetar tio personer med att förbereda för vatten, avlopp och fiberanslutning, och i Mikael Lindmarks projektledningsgrupp ingår 25 personer.

I området finns sex dumprar som vardera tar 40 ton, tre bergtruckar som klarar 60 ton och en hel del grävmaskiner.

Klar om ett år

– Om ett år år ungefär ska vi vara klara med den här första etappen och sedan får vi se vad som händer om det blir fler etapper, säger Mikael Lindmark.

Han syftar på att den totala detaljplanelagda ytan är dubbelt så stor, runt 200 hektar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet