Ann-Charlotte: ”Jag hör en rejäl smäll ifrån altandörren”

Uppdaterad
Publicerad

Inbrottstjuvarna går in i högsäsong. Mörkret sänker sig över landet och många reser bort under hösten och lämnar sina hem obevakade. Det gillar tjuven – som trivs med att jobba ostört.

Den viktigaste faktorn som gör tjuvarna aktiva är just mörkret. Bästa knepet för att hålla dem borta är ljus, liv och rörelse i bostadsområdena.

Både barnfamiljer och pensionärer, reser bort under hösten, och tjuvar ser ofta på långt håll att husen står tomma när de är mörka och släckta. Då har tjuvarna längre tid på sig, och det syns på brottsplatserna.

Det var inte katten som ville in

Den vanligaste inbrottsmetoden är att ta sig in via ett fönster eller en altandörr och det var precis det som höll på att hända för Ann-Charlotte Nordblom från Kalix när hon satt hemma i soffan och pratade i telefonen med en vän när det plötsligt hördes ljud ifrån altandörren. Den här gången var det inte katten som ville komma in.

Hörde en smäll

– Jag hör en rejäl smäll ifrån altandörren, så jag gick ut och kollade och såg färska fotspår som inte har varit där dagen innan, säger Ann-Charlotte Nordblom.

Hon är glad att hon kom undan med blotta förskräckelsen.

– Inbrott under hösten är relativt vanligt om man relaterar till övriga delar på året, men att komma på en inbrottstjuv är inte jättevanligt, säger Mikael Engren.

I klippet ovan kan du höra hans tips till den som upptäcker ett villainbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.