Maria Fogelvik, enhetschef vid operation i Piteå, ser fram emot att operationsverksamheten dras igång. Foto: Erica Larsson/SVT

Här ställer corona-iva om till operationer igen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har den tillfälliga intensivvårdsavdelningen för covid-patienter åter blivit operationssalar. Samtliga ur operationspersonalen som varit utlånad till covidvården i flera månader är nu tillbaka i operationsvården. Och några klev i dag på sitt första pass på länge i sitt ordinarie arbete.

Operationspersonalen i Piteå fick i princip konvertera på ett dygn till att vårda de svårast sjuka i covid-19 i Norrbotten när pandemin slog till. Och i ungefär sex månader blev personalen kvar vid den tillfälliga covid-avdelningen.

Men nu på måndag sätter man igång med operationerna igen och det handlar främst om ortopediska ingrepp som man utför i Piteå.

Coronaviruset i Norrbotten

– Vi har egentligen väntat på den här dagen ända sedan de tillfälliga covidavdelningen öppnade här, säger en leende kvinna ur personalgruppen vid operation i Piteå.

Bilden till vänster visar hur det sett ut under pandemin och bilden till höger den nygamla operationsavdelningen. Foto: Maria Fogelvik

Långa köer

Operationsköerna är långa och enligt enhetschefen vid operation i Piteå kommer det ta tid att komma tillbaka till en normalsituation – först någon gång i sommar 2021.

– Svårt att säga men min gissning är någon gång till sommaren 2021, säger Maria Fogelvik, enhetschef operation i Piteå.

I klippet hör du vad enhetschefen är mest stolt över när hon sammanfattar arbetet vid den tillfälliga covidavdelningen.

Foto: Maria Fogelvik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet