Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Renskötsel och gruvdrift går inte att förena”. Parterna kommer inte överens om ett avtal – hör varför i klippet. Foto: Hans Sternlund/SVT

Nu avgörs framtiden för Kirunas Viscariagruva – här är sista pusselbiten

Uppdaterad
Publicerad

Bolaget Copperstones försök att komma fram till en separat uppgörelse med Laevas sameby har misslyckats. Nu är Viscariagruvans framtid upp till mark- och miljödomstolen.

Under fredagen var mark- och miljödomstolen på plats på det framtida gruvområdet ett par kilometer från Kirunas gamla centrum för en så kallad syn. Domstolen ska bestämma villkoren för återöppnandet av koppargruvan Viscaria.

På plats var också parterna som ska komma med inspel under den fortsatta processen.

Viscariagruvan

– Det är bra att domstolen är här och kan se hur området ser ut och vilken påverkan det får för oss, säger Niila Inga, ordförande Laevas sameby.

Oense över gruvans påverkan

Copperstone resources har i sin rennäringsanalys hävdat att gruvan kommer att påverka Laevas i liten omfattning och närliggande Gabna i ringa omfattning.

Samebyarna håller inte med om den beskrivningen.

– Renskötsel och gruvdrift går inte att förena, säger Inga.

Hittills har tillståndsprocessen för återöppnandet av Viscaria inte gått samebyarnas väg.

Vill leverera koppar till 2025

Sedan tidigare har Copperstone fått bearbetningskoncession för sina tre områden. Det tredje området avgjordes efter överklagan till regeringen så sent som för två år sedan.

– Det vi står på är ju ett detaljplanelagt område avsett för gruvdrift, länsstyrelsen har gett oss markupplåtelse och Bergsstaten har gett oss markanvisning då är det bara miljötillståndet kvar, säger vd Jörgen Olsson.

Gruvbolaget hoppas kunna få sitt miljötillstånd under första halvåret 2024 och och börja leverera koppar och järnmalm till kunder mot slutet av 2025.

I klippet berättar Jörgen Olsson och Niila Inga varför parterna inte har kunnat komma överens om ett avtal.

Fakta/viscariagruvan

Viscaria var i drift under åren 1982-1997, först med LKAB som ägare och sedan av finska Outukumpu. När gruvan stängdes återställdes området.

Kvar är 64 kilometer underjordiska orter ned till 670 meters djup som Copperstone tänker dra nytta av. Det kommer dock att ta två-tre år att pumpa ur de vattenfyllda gångarna.

Brytningen sker inledningsvis i dagbrott och det ska brytas både koppar och järnmalm. Det är oklart vem som ska köpa produkterna och vilken väg de ska transporteras. Det blir antingen på järnväg norrut mot Narvik om man säljer på världsmarknaden eller söderut mot Luleå om Boliden och LKAB blir kunder.

Copperstones återöppnande av Viscaria beräknas kosta omkring sju miljarder kronor i investering. Utöver det kapital man redan har förbrukat och har i kassan är planen att resa två miljarder i eget kapital med investerare och tre miljarder genom lån.

Bolaget har redan 25 anställda i Kiruna och planerar för en personalstyrka på 200-250 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Viscariagruvan

Mer i ämnet